No Comments

Запитайте своїх дітей, які українські пісні вони знають і можуть заспівати? Більшість назве тільки дві – «Стефанія» та «Ой у лузі червона калина». Проте, світ української пісні безмежний, як космос. І це не просто красиві слова, це правда. А сучасні діти навіть не чули «Два кольори», «Черемшину», або «Дивлюсь я на небо…»

Чому ми згадали про наші музичні скарби саме сьогодні? 60 років тому, саме в цей день пісня  «Дивлюсь я на небо…» першою в світі пролунала на навколоземній орбіті. Так, перша пісня в космосі була українською, і заспівав її українець  – Павло Романович Попович! Вона була улюбленою у Головного конструктора Сергія Павловича Корольова, нашого земляка. Саме для нього співав Павло Попович.

А ще сьогодні хочеться згадати Леоніда Каденюка, першого космонавта незалежної України. До речі, в цьому році виповнюється 25 років його польоту!

Леонід Костянтинович був закоханий в українські пісні, знав їх, безмежно цінував і не розлучався з ними під час космічної подорожі на «Колумбії». Про це він з великою теплотою розповів в своїй книзі «Місія – космос». Коли закінчувався робочий час, Каденюк підпливав до ілюмінатора, милувався прекрасною Землею і слухав аудіокасети з улюбленими з дитинства піснями: «… вони повертали мене на Буковину в мої Клішківці, дитинство з батьками, у той час, коли народилася мрія про Космос, шлях до нього, такий непростий, але надзвичайно цікавий. З неабияким захопленням я прослуховував їх кілька разів поспіль. Вони так глибоко проникали в душу, що викликали появу  «клубка в горлі», а інколи – сльози в очах».

Леонід Каденюк влаштував на борту «Колумбії» вечори української пісні, і всі члени екіпажу мали змогу  відчути красу і безмежність наших чарівних мелодій.

Давайте уявимо себе на орбіті, біля ілюмінатору, подивимось на нашу неймовірну планету і послухаємо улюблені пісні Леоніда Каденюка. Давайте згадаємо кожен своє. І дітей позвіть.
Н. Колесник, науковий співробітник

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *