No Comments

Сьогодні, 3 листопада свій 91-й день народження відзначає видатна українська вчена у галузі ембріології, клітинної біології та екології рослин, засновниця української наукової школи з космічної та гравітаційної біології професор Єлизавета Львівна Кордюм.
Єлизавета Львівна очолювала групу українських вчених під час проведення спільного українсько-американського експерименту (СУАЕ) за участю першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка, що проходив на борту шатла «Колумбія» з 19 листопада по 5 грудня 1997 року.
Протягом багатьох років Єлизавета Львівна підтримувала зв’язки з Національним музеєм космонавтики ім. С.П. Корольова, брала участь у міжнародних наукових конференціях «Людина і Космос», які проходили на базі музею, проводила зустрічі у музеї зі студентською аудиторією, а також привітно приймала музейників на кафедрі Інституту ботаніки ім. Холодного, якою завідувала.
Під час таких зустрічей Єлизавета Львівна передала до музею унікальні фотографії, зроблені на борту шатла «Колумбія» під час СУАЕ, свої робочі зошити, інформаційні листівки, вирізки статей про експеримент із періодичних видань США, емблеми проекту, а також тренажер, на якому Леонід Каденюк готувався до проведення біологічних експериментів з рослинами на орбіті.
Колектив Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова щиро вітає Єлизавету Львівну з Днем народження і бажає міцного здоров’я, благополуччя та довгих років життя під мирним небом України.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *