No Comments

Міжмузейний захід «Корольов: студент, планерист, каскадер», присвячений студентському київському періоду життя Сергія Павловича Корольова.  Цей  період був досить коротким (1924-1926 р.р.), але дуже цікавим і насиченим. Він позначився навчанням юного Сергія Корольова у Київському політехнічному інституті,  його участі у планерному гуртку, а також  підробіткам у вільний від навчання час.  Одним з таких підробітків стала участь Сергія у зйомках художнього  фільму «Трипільська трагедія»  у 1925 році. Кінострічку було створено на основі реальних подій Громадянської війни — протистояння на Київщині  у 1919 році загонів отамана Зеленого та червоних бійців. Фільм знімали у місцях, де відбувалися реальні події, в селі Трипілля. У зйомках  у масовці брали участь десятки статистів. Серед них був і  київський студент Сергій Корольов, котрий потрапив на знімальний майданчик за оголошенням.  У кінокартині він грав одного з червоних партизанів у масовці. А також брав участь у трюкових сценах – стрибав з 20-метрової кручі у Дніпро. По суті – виконував функції каскадера.

  Головний зберігач фондів  Наталія Щербакова підготувала аналіз бібліографічних джерел  про київські студентські роки Сергія Корольова, повідомила цікаві і маловідомі деталі біографії Головного конструктора.

Молодший науковий співробітник Сергій Бовкун проаналізував джерела, які свідчать  про участь Сергія Корольова  у ігровій кінострічці  «Трипільська трагедія».  Донедавна цей фільм був недоступним  для широкого огляду. А тепер він  може  стати об’єктом  ретельного вивчення музейними співробітниками. Під час перегляду відповідного епізоду кінострічки (конвоювання партизанів та їх страта на крутому березі Дніпра)  учасники заходу  змогли побачити сцену, в якій знімався молодий Сергій Корольов,  і навіть з великою долею ймовірності  упізнали його фігуру  на екрані у натовпі поміж інших учасників масовки. 

  Цікавим моментом заходу став відео-зв’язок з Обухівським краєзнавчим музеєм ім. Ю. Домотенка (Київська область).  Директор  Наталія Федоряченко  провела віртуальну екскурсію по залах музею, а також розповіла  житомирським  колегам про Обухівський музей та його експонати, про музейну  експозицію, присвячену  трагічним подіям  у Трипіллі 1919 року, про фільм «Трипільська трагедія» та про місця, де знімалася ця кінострічка.

 Відтак захід «Корольов: студент, планерист, каскадер» збагатив обидва музеї, дозволивши обмінятися корисною інформацією про події початку ХХ століття, до відтворення яких на екрані був причетний  Сергій Корольов.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *