No Comments

Сумна звістка надійшла з Києва. У 84-річному віці помер Анатолій Васильович Гайдамака – знаний в нашій державі та за її межами митець, народний художник України, лауреат Державної премії імені Т.Г. Шевченка.

Як художник-монументаліст, Анатолій Гайдамака був автором оформлення музеїв в різних містах нашої країни: Києві, Запорожжі, Чернігові, Шепетівці, Одесі.

Творчість Анатолія Васильовича яскраво проявилась і в Житомирі – адже у 1987-1991 роках саме він керував художніми роботами з оформлення створюваного тоді павільйону «Космос» у Житомирському музеї космонавтики. Талант і новаторське бачення художника дозволили втілити в інтер’єрі павільйону чимало оригінальних ідей: великі панно із зображенням творів світового мистецтва на теми космосу, вітрини для експонатів у вигляді «літаючих тарілок», оригінальна світлова гамма, басейн з Біблією у центрі зали та інші цікаві задуми.

В основному фонді Національного музею космонавтики імені С.П. Корольова дбайливо зберігаються фотографії ескізів експозиції авторства Анатолія Гайдамаки, а також знімки, що закарбували миті обговорення проекту у 1980-х роках, тодішніх творчого і виробничого процесів.

Анатолій Васильович пішов… Пам’яттю про митця слугуватимуть його монументальні твори в багатьох містах України. А наш Музей пишається тим, що є хранителем частинки багатогранного і фантастичного таланту художника Гайдамаки. Адже створений ним інтер’єр експозиції «Космос» і досі не перестає дивувати своєю сучасністю, глибоким образно-філософським змістом і сприймається численними відвідувачами як захопливий художній твір. Кожен, хто потрапляє у дивовижну атмосферу павільйону «Космос» — бачить її мовби очима Анатолія Васильовича Гайдамаки.
Вічна пам’ять…

001 (2)
002
003
004
005
006
007
008
009
010

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *