No Comments

Археологія і космос – дуже віддалені одна від одної сфери діяльності. Проте, в нашому музеї іноді відбуваються події, пов’язані із археологічними дослідженнями. Особливо коли вони стосуються історії нашого краю.
Сьогодні наукові співробітники музею стали учасниками непересічної події, яка відбулася в Державному університеті «Житомирська політехніка». Книгу «Древлянські гради: городища і замчища Житомирщини» презентували її автори – Андрій Вальдасович Петраускас – кандидит історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України та Сергій Адамович Хоменко – директор Житомирської філії ДП «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України.
Андрій Петраускас багато років проводить археологічні розкопки в Житомирській області. Сьогодні він захищає Україну. Був поранений і зараз знаходиться на реабілітації. До речі, за його словами, п’ятнадцять співробітників Інституту археології НАН України вступили до лав ЗСУ при зовсім невеликому штаті установи. Археологам є ким пишатися…
В книзі представлені матеріали сучасного стану збереженості та дослідженості середньовічних городищ в межах Житомирського району Житомирської області. В роботі використані результати проведеної ретельно аерофотозйомки, яка дозволила досить детально оцінити сучасний стан оборонних майданчиків, ровів, валів тощо, а також зафіксувати ушкодження, що виникли на пам’ятках за останній період.
Презентація викликала жвавий інтерес серед студентів. І навіть під час тривоги, перебуваючи в укритті, молодь продовжила задавати питання , демонструючи справжній інтерес до історії України і рідного краю.
Автори подарували нашому музею книгу із побажаннями всього найкращого.
А ми бажаємо вченим скорішої перемоги, здоров’я і наступних наукових досягнень.


Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *