Видатна дата в історії нашого музею

Сьогодні, 01.06.2020 р. за традицією ми відзначаємо одну з найбільш видатних дат в історії нашого музею. Цього ж дня у 1991 р. відбулося урочисте відкриття експозиції «Космос», яку створили за експериментальною концепцією в творчій співдружності музейники, науковці та художники. Незважаючи на абсолютну непристосованість побудованого ангару для музейної експозиції, відсутність навіть скромних умов для зручної роботи (тут фактично не було приміщень для фондів, фотолабораторії, бібліотеки і т.д.), силами ентузіастів своєї справи вдалось створити експозицію на тему «Людина і Космос», основою філософії якої була ідея реалізації мрії Людини про космічне майбутнє, єдність мікро- і макрокосмосу.
Ми згадуємо тих, хто безпосередньо зробив внесок у створення експозиції «Космос», без кого була б неможливою реалізація ідеї побудови музею національного значення на батьківщині основоположника практичної космонавтики, нашого земляка С.П. Корольова. Серед них:
Юліан Павлович Руденський – директор музею до 1987р. Завдяки його досвіду ракетника, любові до космічної історії, розумінню музейної справи, дружнім стосункам з багатьма соратниками С.П. Корольова, космонавтами, колегами з провідних космічних музеїв в Калузі, Москві, Байконурі – до фондів музею було передано значну кількість предметів з космічної тематики.
Ніна Семенівна Кірдода – віце-президент Асоціації музеїв космонавтики, заслужений будівельник Байконура. Саме вона не тільки сприяла вступу музею у музейне космічне співтовариство, але й вперше на шпальтах газети «Правда України» виступила з обґрунтуванням необхідності створення в Україні музею космонавтики національного рівня. Вона, разом з президентом АМКОС льотчиком-космонавтом П.Р. Поповичем ініціювала в день відкриття експозиції «Космос» проведення на базі музею Міжнародної науково-практичної конференції «Людина і Космос», в якій взяли участь провідні фахівці космічних музеїв, відомі вчені, космонавти, соратники та рідні С.П. Корольова.
Борис Євгенович Патон – Президент Національної академії наук України, академік НАН України. Починаючи з перших кроків щодо створення музею в м.Житомирі, він активно сприяв поповненню фондів унікальними документами, фотографіями, виданнями та моделями космічної техніки, підтримував наукові дослідження співробітників музею, забезпечував високий рівень наукового супроводу побудови експозиції.
Володимир Павлович Горбулін – перший Віце-президент Національної академії наук України, академік НАН України. Без його підтримки, використання можливості прямих контактів з керівниками провідних космічних підприємств та організаційного забезпечення була б неможливою передача музею великогабаритної космічної техніки.
Ольга Андріївна Копил – директор музею з 1987 по 2011 р. На її долю випала складна справа загального керівництва створення нової експозиції. Їй вдалося переконати керівників провідних космічних підприємств передати зразки унікальної техніки музею, забезпечити поповнення музейної колекції через численні зустрічі, бесіди, переконання, а потім –– відстояти незвичайну у ті часи концепцію перед ідеологічними структурами.
Анатолій Васильович Гайдамака – народний художник України, автор художньої концепції експозиції «Космос». Саме його бачення космічної теми надало експозиції неповторного тандему кольорів, світла, музики та символів, які повертали глядача до філософії українського космізму.
Володимир Олександрович Джанібєков – льотчик- космонавт, генерал-майор авіації, 5 разів літав у космос як командир корабля. Він став науковим консультантом у процесі створення експозиції, поєднавши унікальний досвід складних космічних польотів та талант художника.
Арвід Володимирович Палло – соратник С.П. Корольова, ветеран славетного ОКБ-1, фахівець у сфері двигунів літальних апаратів. Здійснював технічний, конструкторський супровід під час монтажу великогабаритних зразків космічної техніки в експозиції.
На жаль, у короткій публікації неможливо згадати всіх, хто своєю безкорисною працею, ентузіазмом та творчим натхненням сприяв народженню експериментальної експозиції «Космос», яка успішно діє упродовж майже 3-х десятиліть. Вагомий внесок у створення експозиції «Космос», безумовно, зробили працівники музею – наукові співробітники і музейні доглядачі, екскурсоводи та технічні працівники. Своєю щоденною працею саме вони забезпечують розвиток музею, намагаючись йти в ногу з часом.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *