No Comments

17 жовтна 2023 року у Меморіальному будинку-музеї ім.С.П.Корольова відбувся науково-освітній семінар: «Піонери ракетної техніки».
Кінець ХІХ – початок ХХ століть подарував людству плеяду засновників теорії космічних польотів, винахідників-ентузіастів, піонерів ракетної техніки, серед яких Герман Гансвіндт (1856-1934), К.Е.Ціолковський (1857-1935), Р.Годдард (1882-1945), Р.Ено-Пельтрі (1881-1957), Г.Оберт (1894-1989) та Вальтер Гоман (1880-1943).
Ракета на рідинних компонентах палива, створена американським вченим Робертом Годдардом, стала першим кроком на шляху відкриття космічної ери людства. 16 березня 1926 року вона піднялась на висоту 12,5 м за 2,5 с та впала на відстані 56 м від місця старту.
Серед піонерів ракетної техніки Герман Оберт займає особливе місце – він єдиний дожив до польоту людини у космос. Його називають «батьком німецької ракетної техніки».
Сто років тому, у 1923 році, він опублікував монографію «Ракета в космічний простір» (Німеччина, Мюнхен), в якій розглянув основні питання польоту ракети у космос.
В залі Центрального поштамту в Берліні 11 квітня 1930 року він продемонстрував свою ракету і запустив її 7 травня 1931 року. В цей час його помічником був Вернер фон Браун – майбутній Головний конструктор ракети Фау-2 (V-2).
Після Другої світової війни Герман Оберт опинився у США в Хантсвіллі, штат Алабама. Разом з Вернером фон Брауном він працював над американською місячною програмою і був присутнім при запуску ракети «Сатурн-5» з космічним кораблем «Аполлон-11», який здійснив успішний політ людини на Місяць.
А починалось все в житті Германа Оберта з книги Жюля Верна «Із Землі на Місяць» та науково-фантастичного фільму «Жінка на Місяці» (1929) відомого німецького режисера Фрица Ланга. Герман Оберт став науковим консультантом фільму. Він не тільки дав розумні рекомендації щодо того, як повинен виглядати космічний корабель з приладами і пультом управління, а й допоміг кінематографістам дуже правдоподібно зняти момент старту ракети. У рекламному відділі кіностудії зрозуміли, що справжній старт такої ракети може стати блискавичною рекламою для майбутнього фільму. Так Герман Оберт отримав досить велику суму коштів і почав будувати свою першу ракету!
У 1929 році український вчений Юрій Кондратюк запропонував схему польоту космічного корабля на Місяць. У цьому ж році з’явився фантастичний фільм «Жінка на Місяці», в якому Герман Оберт втілив свою мрію космічного польоту.
Бажаю приємного перегляду фільму!
З повагою науковий співробітник Наталія Закревська

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *