No Comments

Двадцять років минуло з того трагічного дня, коли вранці 1 лютого 2003 року при поверненні на Землю загинув космічний корабель «Колумбія».

«Колумбія» була першим багаторазовим транспортним космічним кораблем NASA системи «Спейс Шаттл». Будівництво корабля розпочалося у 1975 році, і 25 березня 1979 року «Колумбію» було передано в експлуатацію NASA. З 1981 по 2003 рік корабель здійснив  28 космічних польотів.

Особливим і найважливішим для України був 24 політ шаттлу «Колумбія» у 1997 році (місія STS-87). Саме в ньому брав участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

          Разом з ним в космос літала Калпана Чавла – перша жінка-астронавт індійського походження, яка загинула під час останнього польоту «Колумбії» у 2003 році.  Загибель шаттлу була сприйнята Леонідом Каденюком з великим болем.

          Розповідаючи про «Колумбію», Леонід Костянтинович згадував і про першого космонавта Ізраілю Ілана Рамона, який в останньому польоті шаттлу зайняв місце нашого космонавта.

          Їх долі в чомусь були схожі – обидва були відданими синами і першими космонавтами своїх країн, людьми з великим життєвим та професійним досвідом, були військовими льотчиками, які мріяли про зоряні висоти та наполегливо йшли до своєї мрії.

          Незадовго до старту  “Колумбії” Ілан Рамон, син в’язнів Освенциму,  звернувся до Ізраільського національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) та Героїзму “Яд ва-Шем” з проханням дозволити йому взяти з собою в космос якийсь предмет, щоб вшанувати пам’ять жертв Голокосту. Музей надіслав йому копію малюнку “Місячний пейзаж». Автор малюнку Петр Гінц – єврейський хлопчик із Праги. Він намалював свій «Місячний пейзаж» у серпні 1942 року, незадовго до того, як його відвезли до чеського концтабору Терезієнштад. 14-річний хлопчик в малюнку передав своє уявлення про те, як виглядає Земля з Місяця. Петр Гінц чудово малював, писав оповідання та вірші. Він міг би стати великим художником та письменником. Але його талантам не судилося бути реалізованими,  а мріям – здійснитися…

          28 вересня 1944 року його посадили в потяг, що прямував до Освенциму. Там, відразу ж після прибуття, Петра відправили до газової камери і спалили в крематорії. Йому було лише 16 років.

          Ілан Рамон сказав перед  польотом: «Я відчуваю, що мій політ – це здійснення мрії Петра Гінца через 58 років. Той факт, що Петр загинув у газовій камері Освенцима, означає лише його фізичну смерть. Його роботи, які зберігаються у фондах Яд ва-Шема, є справжньою перемогою людського духу…».

          1 лютого 2003 року загинули сім астронавтів, серед яких були 40-річна Калпана Чавла та 48-річний Ілан Рамон. У день загибелі “Колумбії” Петру Гінцу виповнилося б 75 років.

          31 січня ми вшановували пам’ять про Леоніда Костянтиновича Каденюка, який п’ять років тому пішов з життя. Сьогодні згадуємо його колег-астронавтів, які не повернулися з останнього польоту «Колумбії», та єврейського хлопчика, що так зворушливо намалював нашу прекрасну Землю і далекі місячні гори.

    Історії цих людей нагадують нам, що найцінніше в світі – це життя. Маємо жити і мріяти,  незважаючи на труднощі, і докладати найбільших зусиль для здійснення своїх мрій.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *