No Comments

20 лютого в Національному музеї космонавтики ім. С.П. Корольова відбувся семінар з циклу «Актуальна історія» — на тему «Інститут проблем матеріалознавства ім. Францевича Національної академії наук України: наукові розробки в галузі космічного матеріало- та приладобудування».
Провідний науковий співробітник Наталія Закревська представила результати своїх досліджень з історії та діяльності ІПМ ім. Францевича, отримані в результаті відряджень у Київ та під час зустрічей з співробітниками інституту.
У 1960-х–1970-х роках Інститут проблем матеріалознавства був активно залучений у космічні програми – виконуючи спеціальні замовлення. Серед тодішніх «космічних» завдань науковців інституту: розробка самозмащувальних матеріалів (матеріал С-5 для мотор-колеса «Луноходу», СКАМ, ПМ-305, ПМ-304); розробка жароміцних та жаростійких матеріалів для сопел ракетних двигунів (деталь критичного перерізу, охолоджувальні вставки); технології з’єднання металів з неметалами (з’єднання кварцового скла ілюмінатора з металевим корпусом); випробування матеріалів для теплозахисних покриттів космічних апаратів (теплозахисна плитка для космічного корабля «Буран»).
Під час семінару Н. Закаревська розповіла про ці та інші розробки Інституту проблем матеріалознавства ім. Францевича , а також продемонструвала цікаві експонати з фондів нашого Музею: паспорт на металокерамічний матеріал «С-5» та зразки самозмащувальних матеріалів, розроблених науковцями Інституту для космічної галузі.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *