No Comments

28 січня виповнилося б 73 роки Першому космонавту незалежної України Леоніду Костянтиновичу Каденюку. 31 січня – шість років, як він пішов з життя.
Протягом багатьох років Леонід Каденюк був добрим другом Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова. Він часто приїздив до Житомира, брав участь у музейних та міських заходах. Леонід Каденюк був надзвичайно щирою і відвертою людиною, любив людей. Він із задоволенням зустрічався із співробітниками і відвідувачами музею, ділився своїми спогадами і нікому не відмовляв у спільних фото та автографах. В музеї зберігаються фотографії, книги, документи, особисті речі та подарунки космонавта. Як дорогоцінну реліквію береже музей і «Зірку космонавта Л. Каденюка» – відзнаку, якою нагороджуються видатні українські діячі за вагомий внесок в космічний розвиток нашої країни.
Засновники відзнаки – Аерокосмічне товариство України, Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я» та ГО «Рада з екологічної безпеки».
Презентація «Зірки космонавта Л. Каденюка» відбулася п’ять років тому, 28 січня 2019 р. в Київському планетарії. Серед перших нагороджених Зіркою – другий Президент України Л.Д. Кучма, завдяки якому політ нашого космонавта став реальністю; керівник наукової програми, яку здійснив Леонід Каденюк під час польоту на шаттлі «Колумбія» член-кореспондент НАН України Є.Л. Кордюм та іншими видатні діячі української космічної галузі. Унікальною нагородою був нагороджений у той день і Музей космонавтики ім. С.П. Корольова!
На заході була присутня родина Леоніда Костянтиновича та представники космічної спільноти України. Було багато молоді, серед якої учні 36-ї київської школи імені Корольова, випускники УМАКО «Сузір’я» та студенти НАУ, КПІ та інших закладів. Лунали улюблені пісні Леоніда Каденюка у виконанні Анатолія Матвійчука та інших митців.
Згадуючи сьогодні презентацію «Зірки космонавта Л. Каденюка», ми не перестаємо бути вдячними нашому космонавту за незабутні зустрічі, за те, що він був у нашому житті і сьогодні продовжує об’єднувати людей і дарує надію у здійснення мрій про комічні висоти нашої країни!

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *