No Comments

Несподіваний, але приємний подарунок отримав Національний музей космонавтики від житомирського підприємця Андрія Гадзинського, який завітав до музею, щоб передати книгу у мініатюрі «Космонавты СССР», видану ще 1977 року.
На титульному аркуші книги можна побачити автограф льотчика-космонавта Георгія Гречка, датований 12 січня 1979 року і адресований Василю Миколайовичу. Ким є ця людина, на жаль, невідомо. За словами пана Андрія, колекціонування мініатюрних книжок – його хобі, але придбавши цю і побачивши автограф космонавта, він вирішив передати книгу до музею, за що ми дуже вдячні. Книга буде описана і передана до музейних фондів. Можливо завдяки соцмережам, вдасться встановити, кому був адресований автограф.
А ось обставини, за яких автограф був отриманий, цілком зрозумілі. У січні 1979 року, на день народження Сергія Корольова, льотчик-космонавт СРСР Георгій Гречко вперше відвідав батьківщину видатного конструктора. На згадку він залишив відгук у Книзі почесних гостей та подарував свій тренувальний костюм. Багато житомирян прийшли подивитися на відомого космонавта і отримати його автограф. Ймовірно, що серед них був і Василь Миколайович.
У травні 2011 року Георгій Михайлович вдруге завітав до Житомира і залишив свій автограф на спускному апараті космічного корабля «Союз-27» в експозиції «Космос», на якому 16 березня 1978 року разом із Ю. Романенком повернувся на Землю зі свого другого космічного польоту.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *