No Comments

4 жовтня в Меморіальному будинку-музеї ак. С. П. Корольова відбулося відкриття виставки, присвяченої 65-річчю запуску першого штучного супутника. Головний зберігач фондів Наталія Щербакова не тільки розказала про експонати виставки (книги, буклети, листівки, монети, медаль, значки, конверти і сувенірну продукцію), а й поділилася цікавими та маловідомими фактами з життя С. П. Корольова.
Молодший науковий співробітник музею Сергій Бовкун підготував добірку архівних новинних сюжетів кінохроніки 1957 року з різних країн, у яких розповідалося про політ першого штучного супутника Землі. Також він виступив з доповіддю «Житомирянин – один з творців першого супутника», розповівши учасникам заходу про життя та діяльність Павла Юхимовича Ельясберга (1914-1988) – видатного вченого-балістика, який багато років працював над проектуванням та розрахунками траєкторій космічних апаратів (в тому числі –й першого штучного супутника Землі). Цікаво, що Павло Ельясберг (як і Сергій Корольов) народився у Житомирі. Відтак сучасні житомиряни мають знати й пишатися своїм земляком, який долучився до прокладання перших космічних трас.
Співробітники науково-виставкового відділу підготували відео, яке презентувала завідуюча Лідія Кулик, про музейні супутники та сучасні європейські космічні проекти, в яких беруть участь українські науковці.
Це був перший захід в рамках Всесвітнього тижня космосу. Попереду ще багато цікавого.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *