No Comments

День відкриття космічної ери. Ці слова стали такими звичними і буденними, що ми перестали замислюватись над значенням і величчю події, яка відбулась в цей день 65 років тому.

У порівнянні із великими сучасними космічними апаратами, Перший штучний супутник Землі може здаватись лише маленькою сріблястою кулькою. Ця маленька срібляста кулька, створена людським генієм, 4 жовтня 1957 року подолала земне тяжіння і стала початком нового, неймовірно цікавого і важливого етапу розвитку людства.

Космос увійшов  у наше життя настільки повно і глибоко, що зараз важко уявити галузь людської діяльності, в якій би не використовувались здобутки космічних досліджень. Ми користуємось ними в повсякденному житті, навіть не усвідомлюючи складність і неймовірність тієї роботи і людських зусиль, які стоять за звичними для нас речами. 

Можливо, іноді варто зупинитись на мить в стрімкому ритмі сучасного життя і спробувати зрозуміти, як із казки, легенди і мрії народжується нова Ера в історії людства.

            Варто тільки поглянути вгору в експозиції «Космос» Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова, і побачити високо під стелею  Перший штучний супутник Землі. А поряд — фото-репродукції  світового образотворчого мистецтва: фрагмент Гентського вівтаря, створеного Яном Вам Ейком, із зображенням Адама і Єви і картини лотаринзького живописця Жоржа де Латура «Різдво».

            Перші люди на нашій Землі, початок людства, і народження Ісуса, нашого Спасителя. Невипадково в експозиції поєднані ці класичні сюжети і Перший супутник як символ першого прориву Людини у Космос. Це події і поштовхи, які починали великі етапи духовної історії людства: шматок глини, в який Творець вдихнув душу і життя; народження Дитини, покликаної стати спасінням для цілого людства і срібляста куля в безмежному Всесвіті…

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *