No Comments

Прапор є символом свободи і незалежності держави. В часи війни, як ніколи раніше, починаєш розуміти особливе значення цього символу. Український прапор живий, адже його частиною стали ті, хто протягом років боровся за нього, відстоював, пишався ним, увічнював і прославляв його своїми вчинками, подвигами, досягненнями. Героїчні дії на фронті і в тилу ворога, перемоги спортсменів, самовіддана праця волонтерів – все відбувається під українським прапором. Частка душі кожного, хто розгорнув його, увінчавши свій успіх, навіки залишилася у синьо-жовтій тканині.

Сьогодні варто згадати, що вперше український прапор в космосі розгорнув Леонід Каденюк під час свого шістнадцятиденного орбітального польоту в грудні 1997 року. Крім прапору, в космосі побував державний герб, герб Києва, «Кобзар» Шевченка, портрет видатного українського ракетобудівника Михайла Янгеля. Під час польоту також уперше пролунав гімн нашої держави.

В українського прапора є друзі за кордоном. Другою людиною і першою жінкою, яка доставила український прапор на орбіті Землі стала американська астронавтка Гайдемарі Стефанішен-Пайпер. Вона народилась в США. Батько майбутньої астронавтки був українцем, родом із Львова і виховував доньку в українських традиціях. Вона відвідувала українську церкву, вивчала мову, була пластункою. Гайдемарі здійснила два космічні польоти: в 2006 та 2008 роках. У 2007 році вона вперше приїхала в Україну, а потім відвідала її ще раз у 2019 році. Коли Гайдемарі вперше летіла у космос, вона взяла з собою маленький прапор України і нашивку з лілейкою – символ українського Пласту. Ще одним цікавим фактом є те, що iPod астронавтки під час подорожі до МКС був заповнений, серед іншого, українськими піснями.

Втретє наш прапор потрапив на орбіту під час польоту американського астронавта Рендольфа Брезніка. Жовто-блакитний стяг пролетів 108 млн кілометрів і був розгорнутий під час онлайн-зустрічі з послом США в Україні та іншими людьми в Києві. За словами астронавта, цей прапор він купив у Дніпрі, коли відвідував разом із родиною батьківщину маленького українця, якого вони усиновили у трирічному віці. Перебуваючи на орбіті, Рендольф виклав у мережу фотознімки нічного Києва, які він зробив із борту космічного корабля. [https://universemagazine.com/prapor-u-kosmosi/]

Війна показала, що в України багато друзів, які готові нам допомагати, а після нашої перемоги – співпрацювати. Сподіваємося, що невдовзі український прапор стане учасником багатьох міжнародних, в тому числі, космічних проектів.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *